Takziah

Sekiranya kamu seorang perokok, takziah aku ucapkan. Langkah kerajaan untuk meng’saiko’ kamu supaya berhenti merokok has been taken up another notch. Kini ada gambar pada kotak rokok. Gambar-gambar yang menzahirkan kesakitan dan kerosakan yang dahsyat.

Kesannya.

Minggu lepas, di kedai mamak, ada mamat depan aku di kaunter meng’order’ rokok. “Mamak, kasi <aku lupa nama rokok yang dia pesan>, kasi yang tak ada gambar punya ha.” Maka mamak itu pun dengan akur memilih kotak rokok yang tidak menggambarkan kecelakaan kesihatan yang dahsyat itu.

Aku ketawa. Dalam hati.

Tahniah, Kementerian Kesihatan.
Takziah, kamu (you know who you are)

It’s all about mind over matter. If you don’t mind, it doesn’t really matter. Hisap.. hisap..

IZ/SS

Advertisements

2 Responses to Takziah

  1. bali says:

    Patutnya gambar tu print atas batang rokok. Baru nampak depan mata terus. Kawan aku masih boleh tampal sticker untuk cover gambar tekak hitam yang dah berlubang.

  2. Izzat says:

    haha. dia memang bijak. dan dia dalam penafian. he can stick a tape over the box, but the image is already enraved in his head. there’s no going back. dia dah tahu gambar tu macam mana, and it will haunt him sepanjang penghisapan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: